Новини

Рекламната кампания и Законът

20.11.2018 г.
Рекламната кампания и Законът
   По време на осъществяваните рекламни кампании във връзка с промоционалния „Черен Петък“ много търговци съзнателно или от не добро познаване на нормативните изисквания използват практики, които противоречат на добросъвестността и на закона.

КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА БИЗНЕСА?
 
   По време на осъществяваните рекламни кампании във връзка промоционалния „Черен Петък“, търговците отпечатват постери на витрините с ярки послания като: „Само сега -20% намаление на всички артикули“, „Извънредно намаление до – 70% + още много ексклузивни оферти“, като със  ситен шрифт в рекламната брошура, банера или на витрината, уточняват, че това намаление се прилага за определена групи стоки.

  Такива неясни послания биха били квалифицирани като нелоляни търговски практики по смисъла на Закона за защита на потребителите („ЗЗП“), тъй като последните въвеждат потребителя в заблуждение относно действително приложимата отсъпка, подсилват внушението за ексклузивност и изключителност на офертите и водят промяна на икономическото поведение на потребителя.

   Съгласно чл. 100, ал. 1 от ЗЗК, санкцията за извършено нарушение на закона се определя в размер до 10% от оборота на нарушителя за предходната финансова година.

  Как да организирате Вашата рекламна кампания за промоционалният "Черен Петък" в съответствие със Закона за защита на потребителите  прочетете в статията тук.